Holický masopust 2013

16.02.2013 09:00

Jsme rádi, že vás i letos můžeme spolu se Sborem dobrovolných hasičů Holice ve spolupráci s Městem Holice a Kulturním domem města Holic v sobotu 16. února pozvat na Holický masopust, při kterém se spolu zase můžeme setkat a poveselit. A co se na parkovišti na Náměstí T. G. Masaryka chystá?

Program

  9:00 Zahájení masopustu (povolení od starosty města)
  9:00 - 9:30 Rej maškar
  9:00 - do vyprodání Vepřové hody - prodej zabíjačkových pochoutek zajišťuje Restaurace Zlatá koruna
(ovar, jitrnice, kroupy, prejt, tlačenka, polévka a další) - prodej v restauraci Pod kaštanem
  9:30 - 15:00 Průvod maškar městem
(náměstí, Staré Holice směr „květnové“ ulice, Tyršova, Husova, Havlíčkova, Komenského zpět na náměstí)
14:00 - 15:30 Dětské masopustní odpoledne
soutěže o ceny (cena herního pasu 30 Kč), vyhlášení nejlepší dětské masky, kulturní program, jízda v kočáře - masopustní občerstvení, domácí koblihy, minijarmark
15:30 Odpravení kominíka (zakončení masopustu)

Procházející průvod neváhejte pozvat k zastavení u vašeho příbytku. Maškary můžete občertvit štamprdlátkem i něčím malým k zakousnutí, jistě se vám pak nějakou taškařicí odvděčí.

A ještě trochu z historie

Masopust se tradičně slaví ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, je pohyblivým svátkem i masopust. Někdy se udává, že masopustní období trvalo již od slavnosti Tří králů (Zjevení Páně) do Popeleční středy. Klasické masopustní období ale trvalo 3 dny před Popeleční středou.

Jiné označení pro masopust je karneval - jedním z vysvětlení tohoto slova je latinský původ a znamená to něco jako „dát sbohem masu“, než začne půst.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný "tučný čtvrtek" či "tučňák". Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle.

Hlavní masopustní zábava začínala o "masopustní neděli". Také toho dne byl oběd bohatý, ale netrval příliš dlouho, protože se všichni chystali do hospody k muzice. Někdy se tancovalo přímo na návsi a tanec se často protáhl až do rána. Také masopustní pondělí probíhalo ve znamení zábavy a tance.

Vyvrcholením masopustního veselí bylo úterý. Na tento den si každý připravil nějakou masku do průvodu maškar, někde se i hrála divadelní představení. Lidé v maskách obcházeli jednotlivá stavení a prováděli různé taškařice. V žádném domě nechybělo malé pohoštění, dospělí často dostali i „něco pro zahřátí“, takže průvod byl stále veselejší. Mezi nejčastější masky patřili: medvěd (s medvědářem), kůň, kozel, kominík, bába s nůší a mnoho dalších.

Téměř všude končila masopustní zábava přesně o půlnoci. Tehdy zatroubil ponocný na roh a rychtář či někdo z radních všechny vyzval, aby se v klidu rozešli domů, protože nastala středa a s ní předvelikonoční půst.

Kontakt

Kultura pro město

info@kulturapromesto.cz

737 726 128
605 366 017

Vyhledávání

Novinky, pozvánky

Přihlaste se k odběru novinek a pozvánek na naše akce:

Partneři

 

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode