Posvícenské stínání kohouta 2013

15.09.2013 15:00

Začátek školního roku je jistě radostnou událostí v životě každé rodiny a jejích dětí. A pokud tomu tak není, můžete se přijít pobavit na Posvícenské stínání kohouta. Pořádáme ho ve spolupráci s městem Holice za podpory Místní oragnizace TOP09 Holice v neděli 15. září 2013 od 15 hodin v areálu městské tržnice (naproti autobusovému nádraží).

Program:

  • Soutěžní pásmo pro děti o ceny: střelba z praku, skákání v pytli, honění obruče, "kurník" (cena soutěžního pasu 20,- Kč)
  • Stínání kohouta Bohdana (hlavní cena živý kohout a sud piva) – zlatý hřeb programu
  • Projížďky na koni (cena 20,- Kč) - Jízdu na koni zdarma zajišťuje Ranč Koudelka - Lubor Drahoš. Děkujeme.
  • Skákací hrad
  • živá hudba – kapela Trdlo
  • posvícenské koláčky a bohaté občerstvení

Předpokládaný konec je v 19 hodin.

Jak je to se stínáním?

Stačí mocný švih šavlí a hlava kohouta, zlotřilce, který má na svědomí všechny malé i velké pohromy a protivenství páchaná lidech, se přihlížejícím skutálí k nohám. Následně skončí kohout v kotli a na vývaru z něj si pochutná místní kutálka. Tímto způsobem by tradiční lidovou slavnost stínání kohouta praktikovali ještě na počátku minulého století naši předkové. Na Holicku však již dávno upadla v zapomnění. Pojďme ji proto společně obnovit. Stínání kohouta se konalo o posvícení. Muži měli se zavázanýma očima šavlí setnout kohoutovi hlavu, což bylo velmi obtížné. Kohout symbolizoval zlo a nepořádek a předem býval odsouzen. Jelikož posvícení se slaví v době po žních, často se slavnost konala také jako poděkování za úrodu. Kohout také symbolizoval plodnost. Jistě se přihlásí dost švarných holických junáků, kteří se do obtížného úkolu pustí a zlotřilého kohouta se pokusí ztrestat. Nebojte se, při posvícenském stínání kohouta krev nepoteče. Živý kohout bude pouze přihlížet, jak o hlavu přijde či nepřijde jeho věrná dřevěná kopie. I šavlička bude bezpečná. Nikomu se nic nestane, ale legrace a pobavení si jistě všichni užijeme dosytosti.

Kontakt

Kultura pro město

info@kulturapromesto.cz

737 726 128
605 366 017

Vyhledávání

Novinky, pozvánky

Přihlaste se k odběru novinek a pozvánek na naše akce:

Partneři

 

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode